Barion Pixel

A köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző: Mit tudunk az ügyről?

 

Sulyok Tamás egy köztörvényes bűnöző. Zsebszerződésekkel, törvényellenesen, pénzért játszott át külföldiek kezébe magyar termőföldeket. Ezt bizonyította be Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista vezetője. Mit tudunk az ügyről? Kérdések és válaszok!

➤ Milyen bűncselekményt követett el Sulyok Tamás?

Mielőtt a Fidesz alkotmánybíróvá, majd köztársasági elnökké nevezte ki, Sulyok Tamás ügyvéd volt Szegeden, ahol úgynevezett „zsebszerződések” előkészítésében működött közre. Ezekkel az iratokkal törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át 103 hektárnyi magyar földet külföldiek kezébe. Ez a magyar jog szerint közokirat-hamisításnak minősült, sőt a zsebszerződések készítését önálló büntetőjogi tényállássá tette az Orbán-kormány 2014-ben.

➤ Miért törvényellenes külföldieknek magyar földet szerezni?

A magyar termőföld az egyik legértékesebb Európában, de az európai földárak viszonylatában olcsó. Így a rendszerváltás után fennállt a veszélye, hogy a gazdag külföldiek felvásárolják a földeket a magyar gazdák elől, ezért Magyarországon törvényben tiltották meg a külföldiek földvásárlását.

➤ Mi az a zsebszerződés?

Mivel törvényes adásvételi szerződéssel nem vehettek földet a külföldiek, ezért először strómanok, azaz színlelt tulajdonosok nevére iratták a kiszemelt földet, miután a külföldiek feketén kifizették azt a magyar tulajdonosnak. Azonban a föld eladásáról született egy tényleges szerződés a magyar tulajdonos és a külföldi vásárló között. Ezt azonban eltitkolták a hatóságok elől, és az ügyvédek páncélszekrényeinek mélyére rejtették. Ezek a „zsebszerződések”, amelyek akkor léptek hatályba, amikor Magyarországon 2014-ben, az Orbán-kormány negyedik évében törvényessé vált a külföldiek földvásárlása. Ilyen zsebszerződéseket készített Sulyok Tamás.

➤ De ha a zsebszerződés nem érvényes, hogyan húz ebből hasznot a külföldi tulajdonos?

Itt jön a képbe Sulyok Tamás. Miután elkészítette a zsebszerződést, a föld egy stróman nevére került.  A stróman ezután ajándékozási szerződéssel, ingyen egy másik strómannak adta át a földet. Sulyok Tamás is szerkesztett és aláírt ilyen ajándékozási szerződéseket. Az új, színlelt tulajdonos ezután haszonélvezeti jogot adott a külföldi tulajdonosnak, valamint jelzáloggal terhelte meg a földet, hogy azt többé ne lehessen másnak eladni. Ezekben a jelzálogszerződésekben is közreműködött Sulyok Tamás.

➤ Mekkora földterületet játszott külföldiek kezére Sulyok Tamás?

A Dobrev Klára birtokába került eddigi dokumentumok szerint, bizonyíthatóan 103 hektár, Szeged környéki földet játszottak át külföldiek kezébe Sulyok Tamás ügyvédi közreműködésével. Az érintettek és a helyiek elmondása szerint azonban több mint ezer hektárra is rúghat összesen az a földterület, amelyet a Sulyok-féle földmaffia törvénytelenül külföldi tulajdonba juttatott.

➤ De vannak bizonyítékok Sulyok Tamás bűnösségére?

Igen, az egyik bűncselekményt bizonyító iratokat személyesen Dobrev Klára mutatta be sajtótájékoztatóján. A szóban forgó földterület előbb egy stróman, Gyuris Gyula Ernő nevére került, aki egy következő strómannak, Kocsis Lászlónak ajándékozta a területet. Az ajándékozási szerződést ügyvédként Sulyok Tamás szerkesztette és ellenjegyezte, rajta van az ügyvédi pecsétje és az aláírása is. Ezután a második stróman, Kocsis László szinte rögtön kötött egy kölcsön- és jelzálogszerződést kötött a föld külföldi tulajdonosainak cégével, az Agronómia Kft-vel, valamint haszonélvezeti jogot adott a cég tulajdonosainak: Franz Kirchmayr, Ernst Kirchmayr és Alois Kirchmayr osztrák állampolgároknak. Ezeket a szerződéseket is Sulyok Tamás szerkesztette és ellenjegyezte ügyvédként. Ráadásul egy okirat szerint az Agronómia Kft. osztrák tulajdonosainak kézbesítési megbízottja is Sulyok Tamás volt. A felsorolt szerződések mellett ráadásul maga az osztrák földvásárlók által aláírt zsebszerződés is Dobrev Klára birtokában van, így ez is a bűncselekményt bizonyítja. A dokumentumokat >>IDE KATTINTVA<< nézheted meg.

➤ Felelősségre fogják vonni Sulyok Tamást a bűneiért?

Dobrev Klára átadta a Sulyok Tamás bűnösségét igazoló bizonyítékokat a Fidesz által uralt ügyészség részére, de naivitás lenne azt várni, hogy Orbán ügyésze holnap bilincsbe verve viteti el Orbán köztársasági elnökét. Az igazságtételre egyetlen, de valós lehetőségünk van: ahogy Novák Katalint is le kellett mondatnia Orbán Viktornak a kegyelmi botrány kirobbanása után, úgy Sulyok Tamásnak is meg vannak számlálva a napjai köztársasági elnökként. Nem lehet Magyarország köztársasági elnöke egy köztörvényes bűnöző!

Ha te is egyetértesz, hogy Sulyok Tamásnak le kell mondania, itt tudod aláírni a petíciónkat:  https://alairom.dkp.hu/forms/sulyoktamas/