A Európai Magyarország választási programja

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk. 20 évvel ezelőtt azért csatlakoztunk az Európai Unióhoz, mert hisszük, hogy mi, magyarok sem érünk kevesebbet más európai nemzetek polgárainál. Nekünk is jár, hogy a tisztességes munkáért tisztességes bért, egy végigdolgozott élet után tisztességes nyugdíjat kapjunk. Nekünk is jár, hogy ha megbetegszünk, akkor európai szintű ellátást kapjunk a kórházainkban, a gyerekeink pedig ne induljanak hátrányból azért, mert a magyar közoktatásban tanultak. Nekünk is jár, hogy ne Európa legmagasabb gázárát fizessük, csak annyit, mint mások, és hogy a városainkat és levegőnket ne lehessen környezetszennyező, távol-keleti akkugyáraknak kiárusítani. Európai magyarok vagyunk, ezt pedig érezni akarjuk a mindennapi életünkben is.

Erős, szociális és zöld Európát akarunk! Ezért hoztuk létre a DK-MSZP-Párbeszéd szociáldemokrata-zöld szövetséget, és dolgoztuk ki szakértők bevonásával az európai programunkat. Olvasd el, hogyan teremtenénk meg az európai Magyarországot!

1. Európai béreket!

A magyarok sem érdemelnek kevesebbet, mint európai társaik, ezért európai bérfelzárkóztatási programot indítunk.

2. Európai minimális nyugdíjat!

Egy keményen ledolgozott élet után jár a megbecsülés, ezért európai eszközökkel garantáljuk, hogy minden nyugdíjas megélhetést biztosító nyugdíjat kapjon.

3. Európai családi pótlékot!

Minden európai gyerek egyformán fontos, ezért olyan támogatási rendszert dolgozunk ki, amely minden gyermek számára biztosítja a gondtalan gyermekkort.

4. Európai egészségügyet!

Létrehozzuk az Európai Egészségügyi Uniót, amely mindenki számára garantálja megfelelő egészségügyi ellátást.

5. Európai támogatást a lakásfelújításhoz!

Átfogó energetikai programot indítunk európai forrásokból, amely a panelházban, a régi építésű társasházakban és családi házakban élők számára önrész nélkül is elérhető lesz mindez alacsony rezsiszámlák mellett a klímaváltozás elleni küzdelemben is jelentős lépés.

6. Európai gyermekvédelmet!

Uniós forrásokat biztosítunk a gyermekvédelmi rendszer fejlesztésére, és közös erővel lépünk fel a gyermekek elleni bűn-
cselekmények és a családon belüli erőszak ellen.

7. Európai gondoskodást!

Olyan szociális rendszert hozunk létre uniós forrásokból, amely biztosítja az idős emberek és az ápolásra szorulók európai szintű ellátását.

8. Európai védelmet a munkásoknak!

Olyan uniós szabályokat alkotunk, amelyek biztosítják a munkaidő fokozatos csökkentését, a túlóra szigorú korlátozását, a munkavállalók és a szakszervezetek jogainak védelmét.

9. Európai adót a milliárdosoknak és a nagyvállalatoknak!

Olyan európai adót vezetünk be, amely biztosítja a szupergazdagok és a multinacionális nagyvállalatok méltányos részvételét a közteherviselésben.

10. Európai Szociális Klímaalapot!

Olyan uniós alapot állítunk fel, amely támogatja az alacsonyabb jövedelmű embereket a fűtés- és energetikai korszerűsítésben, a rezsiszámla csökkentésében. A zöld átállás költségeit is a nagyvállalatokkal fizettetjük meg.

11. Európai közlekedést!

Európai források felhasználásával javítjuk a nagyvárosi és elővárosi közlekedést, fejlesztjük a vasút-, a HÉV- és a villamos-hálózatot.

12. Eurót Magyarországon!
Bevezetjük az eurót, hogy mindenki biztonságban tudhassa a bérének, nyugdíjának és megtakarításainak értékét.

13. Európai egyenlőséget!

Megerősítjük a megkülönböztetést tiltó európai szabályokat, érvényesítjük az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét.

14. Európai ügyészséget!

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozással elérjük, hogy az uniós pénzek ne kormányközeli vállalkozókhoz, hanem a magyar emberekhez, önkormányzatokhoz és kisvállalkozásokhoz jussanak.

15. Európai védelmet!

Olyan EU-ra van szükség, amely közös európai haderővel, titkosszolgálati és hadiipari együttműködéssel, valamint egységes külpolitikával képes megvédeni polgárait.