Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor a legocsmányabb történelmi árulást követi el

2024.10.01.

 

Gyurcsány Ferenc: Orbán történelmi, politikai és erkölcsi árulást követ el, hiába nem engedte ezt elmondani Kövér László a Parlamentben 

 

A kormányfő és kormánya történelmi, politikai és erkölcsi árulást követ el azzal a politikával, amit az elmúlt években folytat – mondta keddi parlamenti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A DK elnök-frakcióvezetője emlékeztetett: Kövér László házelnök a parlament hétfői ülésén ezt az állítást nem engedte elmondani, és megvonta a szót tőle.


„A legnagyobb vitánk a kormánnyal arról szól, hogy az átalakuló világban mi Magyarország érdeke. A miniszterelnök évek óta - mintha valami stratégiai éleslátás birtokában lenne - azt mondja, hogy itt van a felemelkedő Kína, és nekünk erre a helyzetre válaszolni kell. Orbán Viktor válasza az, hogy mi nem kötelezzük el magunkat sehová, és legyünk semlegesek ebben a párviadalban. Ez látszólag egy semleges álláspont, de valójában nem az. Miközben a magyar miniszterelnök Magyarország semlegességéről beszél a Nyugat és Kína közötti globális küzdelemben, valójában Kína oldalára állt” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

„Szerintünk ez történelmi árulás. Ám ebben a küzdelemben Európa, illetve a Nyugat rendkívül erős pozíciókkal rendelkezik. A 2023-as adatok szerint Egyesült Államok és Európa adja a világ gazdaságának 44 százalékát. Kína ezzel szemben 19-et. Kishitűség, hogy azt gondolja a magyar miniszterelnök, hogy miközben ilyen erő áll a Nyugat mögött, mi mégis menjünk a semleges sarokba. Miért adja föl ezt az elköteleződést a Nyugat iránt, amely világnak mi, magyarok ezer éve részei vagyunk? Ez nem nagy ívű stratégiai gondolkodás, ez a legföldszintesebb és legocsmányabb történelmi árulás” – mondta a pártelnök.


Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy Orbán Viktor napok óta gazdasági semlegességről beszél, miközben a magyar gazdaság több mint kétharmada az Európai Unióhoz kötődik, és kereskedelmének ennél is nagyobb része a nyugati világhoz. „Aki gazdasági semlegességről beszél, az arról beszél, hogy Magyarországnak el kell hagynia az Európai Uniót. Nem lehet gazdasági semlegességről beszélni, és közben az Európai Unió tagjának maradni, hiszen oda vagyunk mélyen beágyazódva” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc a hétfői parlamenti ülésen történt eseményekre utalva elmondta, a fideszes képviselők az elmúlt években rengetegszer hazaárulóztak a parlamentben, Kövér László mégsem büntette meg őket. Ráadásul a DK elnöke nem is használta a hazaáruló szót, hanem árulásról beszélt. Azt pedig nem lehet megengedni, hogy a parlamentben nem lehet beszélni az Orbán-kormány árulásáról, mert „egy rossz minőségű párttitkár” belefojtja a szót az ellenzékbe.

Gyurcsány Ferenc a kormányfő árulását azért akarta felemlegetni a parlamentben, mert Orbán Viktor – aki azelőtt az egyik leginkább oroszellenes magyar politikus volt – 2009 novemberében, a Vlagyimir Putyinnal folytatott 15 perces tárgyalás után Magyarország leginkább oroszbarát politikusa lett. „Szerintünk abban a 15 percben a magyar miniszterelnököt megzsarolta Putyin. Vagy állambiztonsági természetű kérdésekkel, vagy anyagi természetű kérdésekkel. Teljesen nyilvánvalónak tűnik, mert nincs más racionális magyarázat. Hozzáteszem, a miniszterelnök nem segít nekünk eloszlatni ezt a feltételezést. Maguk tudják, hogy miért állt át Orbán Viktor orosz oldalra az elmúlt években? Márpedig, ha ez így van, akkor az a megjegyzése a politikai igazgatónak (Orbán Balázsnak), hogy mi megadnánk magunkat Oroszországnak, az nem egy elszólás. Az a megvallása annak a politikának, amelyet Orbán Viktor képvisel” – fogalmazott a DK elnöke, aki felidézte: amikor 2006-ban, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején Putyin elnök Budapesten járt, a Kossuth Lajos téren letérdelt az 56-os hősök emlékműve előtt. Amikor viszont 2015-ben járt itt Putyin, akkor a Fiumei úton a magyar forradalom leverésében közreműködő orosz katonák emlékhelyét koszorúzta meg.


Azzal vádolom Orbán Viktort, hogy elárulta 1956-ot, a magyar tisztességet, a magyar becsületet, a magyar erkölcsöt. Azzal vádolom, hogy a globális küzdelemben árulóként Kína mellett áll, aki kihívást intéz a Nyugathoz. Azzal vádolom, hogy politikai árulásként valójában el kívánja hagyni az Európai Uniót. A házelnököt pedig azzal vádolom, hogy megfojtja azt a vitát, amely Magyarország legfontosabb kérdéséről szól. Ebben az értelemben pedig a szabad szó gyilkosa a Ház elnöke” – közölte a DK elnöke.

 

 

 

 

DK Sajtóiroda