Arató Gergely: A hatalom továbbra is titkolja, hogy hány elhunyt van a határon túli szavazók választói névjegyzékében

2024.09.26.

Arató Gergely: A hatalom továbbra is titkolja, hogy hány elhunyt van a határon túli szavazók választói névjegyzékében

 

Képviselői jogaimmal élve a mai napra betekintést kértem a Nemzeti Választási Irodától a határon túli szavazókat tartalmazó választói névjegyzékbe” - kezdte sajtótájékoztatóját Arató Gergely a Nemzeti Választási Iroda épületéből kilépve. A DK frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy évek óta minden választás után arról szólnak a hírek, hogy súlyos visszaélések kísérik a határon túli levélszavazást, hiszen sok esetben 10, akár 20 éve elhunyt embereknek is szavazólapot küldenek a magyar választási szervek, amelyeket aztán levélszavazatként bárki leadhat a magyar választásokra.

Arató Gergely elmondta, hogy egy órát töltött a Nemzeti Választási Iroda épületében, de a legfontosabb dologról, amiért odament, nem kapott tájékoztatást: „nem engedték, hogy betekintsek a határon túli szavazók választói névjegyzékébe. A hatalom továbbra is titkolja, hogy kik szerepelnek ebben a névjegyzékben, és hogy hány, már elhunyt határon túli ember nevében adhatnak le levélszavazatokat a választáson.” A DK frakcióvezető-helyettese úgy értékelt, hogy ez nyilván azt jelenti, hogy a választói névjegyzék továbbra sem frissült, és továbbra is tele van elhunyt emberekkel, akiknek a nevében érvényes szavazatokat lehet leadni a választáson. „A határon túli levélszavazás tehát mindenképpen a választási csalás melegágya, akár akar a Fidesz egyéni választókerületeket a határainkon túl, akár nem” – tette hozzá.

Arató a Demokratikus Koalíció nevében mindenkit arra kért, hogy csatlakozzanak a párt „Az én sorsom, az én voksom” című aláírásgyűjtéséhez, mellyel azt szeretnék elérni, hogy ne az ország határain kívül dőljön el, hogy mi történik a határokon belül. „Azt szeretnénk, hogy az döntsön a választáson, aki aztán viseli a döntése következményeit is, mert mi biztosan viselni fogjuk. Minden jóérzésű embert arra kérünk, hogy csatlakozzon az aláírásgyűjtésünkhöz, most kell megállítanunk a Fidesz választási csalásait” – zárta sajtótájékoztatóját a DK frakcióvezető-helyettese.