80 évvel a holokauszt után a romákat még mindig politikai céltáblaként használják

2024.08.02.

DK: 80 évvel a holokauszt után a romákat még mindig politikai céltáblaként használják


Augusztus 2-a, a roma holokauszt emléknapja, 80 év távlatából is arra figyelmezteti Magyarországot és az európai közösséget, hogy a propaganda, az áldozathibáztatás, és társadalmi csoportok szembeállítása ártatlan emberek százezreinek és millióinak kitaszítottságába és életébe kerülhet.

A romák ma is súlyos hátrányokat szenvednek az oktatás valamennyi szintjén, közöttük kirívóan magas a szegények, különösen a mélyszegénységben élők aránya. Az esélyteremtési források jelentős része nem jut el ezekhez a közösséghez. A romák érdekképviseleti szerveit, a tenni akaró civileket ellehetetlenítették vagy függőségi viszonyban tartják. Az Orbán-kormány politikai akarata a cigányság kiszolgáltatott helyzetben, társadalmi és állami elnyomásban tartása, amit látványintézkedésekkel és propagandával sem tudnak leplezni.

Politikai kötelességünknek és felelősségünknek tekintjük, hogy tanulva a múltunk és történelmünk bűneiből, a romák évszázados elnyomását és kitaszítottságát megszüntessük, és gátat szabjunk mindennemű kiszolgáltatottságuknak. A holokauszt 80. évfordulójának épp ez ma a legfontosabb üzenete. Erre a kötelességre int minket az 1944. augusztus 2-án, az auschwitz-birkenaui haláltáborban egyetlen éjszaka alatt meggyilkolt többezer ártatlan roma kisgyermek, nő és férfi emléke.