Dr. Dávid Ferenc: Bálint-napi bódulat

2024.02.14.

Dr. Dávid Ferenc: Bálint-napi bódulat

 

Valentin-napi meglepetésként a Központi Statisztikai Hivatal 2024. február 14-én közzétette a 2023. év IV. negyedévére és a teljes 2023. évre vonatkozó GDP (bruttó hazai termék) - és az építőipar teljesítményét ismertető – nyers adatokat. Rögtön az elején rögzítem, hogy a dupla-adatszolgáltatásból (GDP, építőipar) kiolvasható, hogy a tavalyi teljesítmény „vastagon” negatív, így aztán „nemzeti ajándékként” nehezen értelmezhető.

Építőipar

2023 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 6,0, az egyéb építményeké 0,5%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,1%-kal nagyobb volt a novemberinél, de sajnos 2023-ban (a teljes évben) az építőipar termelése 5,0%-kal kisebb volt a 2022. évinél. Az építőipari termelés volumene tehát 5,0, ezen belül az épületek építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8%-kal csökkent. 2023-ban 11,2%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületekre kötöttek volumene 16,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 4,4%-kal esett vissza. Köztudott, hogy az építőipar a nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata, mind a foglalkoztatottak száma, mind a beruházási volumen tekintetében. Ha „döglődik”, akkor azt az egész nemzetgazdaság megérzi. Az építőipari beruházások értéke, illetve annak GDP-hez viszonyított aránya hazánkban 10 százalék körüli értéket képvisel, ezért különösen elkeserítő, ami ebben az ágazatban a 2023. évben történt. Nincs gazdasági feltámadás potens építőpar nélkül! Az alábbiakban ismertetett tavalyi GDP-alakulás jól tükrözi az építőipar 2023. évi katasztrofális teljesítményét.  

 

Bruttó hazai termék (GDP)

2022. nyarán fogadta el a Fideszes parlamenti többség a 2023. évre vonatkozó költségvetési előirányzatot, amelyben 4 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak. Ez a 4 % százalékos „álom” 2023. nyarára 1,5 százalékos csökkent, majd ,2023. utolsó napján a Pénzügyminisztérium beismerte: az éves GDP-teljesítmény negatív, várhatóan mínusz 0,4 százalék lesz. Morgott is mindenki, a sikeresnek hirdetett magyar gazdaság „padlót fogott”, 4 százalékos bővülés helyett, 0,4 százalékos zsugorodás következett be. A gazdasági kormányzatnak tehát sem a mértéket, sem pedig az előjelet nem sikerült eltalálnia. Már majdnem bele is nyugodtam a mínusz 0,4-es értékbe, de Valentin-napon újabb fordulat következett be: „2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8%-kal maradt el az előző évitől.” Ami december 31-én még mínusz 0,4 volt, az február 14-ére már mínusz 0,8-ra változott. Ez aztán az igazi számháború! A leírt adatok másfél havonta változnak, a baj csak az, hogy mindig kedvezőtlen irányba! És azt se feledjük, hogy minden egytized százalékos eltérés 65-70 milliárd forintot jelent, esetünkben sajnos csökkenést. Az már csak „hab a tortán”, hogy a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott. Ez a ténymegállapítás azt jelenti, hogy 2023. IV. negyedév és 2023. III. negyedév vonatkozásában nem történt pozitív irányú elmozdulás, ami ugyancsak nem szívderítő! 

Nos, innen kell feltápászkodni és innen szép nyerni!