Dr. Dávid Ferenc: Az Árnyékkormány adó-és járulékmentes munkáltatói rezsitámogatást javasol

2022.10.25.

Dr. Dávid Ferenc: Az Árnyékkormány adó-és járulékmentes munkáltatói rezsitámogatást javasol

 

Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében figyelmeztetett: az orbáni infláció, megszorítások, adóemelések és rezsiemelés minden egyes magyar embert, minden vállalkozót, és minden munkavállalót egyaránt érint.

„Napról napra nehezebben élünk mindannyian, az elhibázott orbáni gazdaságpolitika egyre jobban érezteti a hatását, akárcsak a rezsiárak robbanásszerű emelkedése, gondoljunk csak a hétszeresére emelt gázárakra. Az elmúlt években az otthoni munkavégzés, a home office elég elterjedt lett Magyarországon, a járvány nagy hullámainak letűnésével is velünk maradt. Viszont az említett orbáni rezsiemelések miatt ebben is támogatásra van szüksége a munkavállalóknak.” – fogalmazott a politikus.

Dávid Ferenc közölte, az Árnyékkormány az adó- és járulékmentes munkáltatói rezsitámogatások állami ösztönzését javasolja.

„Az Árnyékkormány szerint lehetővé kell tenni a munkáltatóknak, hogy adó- és járulékmentes rezsitámogatást adhassanak a munkavállalóiknak. Minden munkáltató adhasson maximum havi 50 ezer forint értékű adó- és járulékmentes rezsitámogatást a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére.

Amennyiben egy cég kötelezően elrendeli az otthoni munkavégzést, akkor ez ne csak lehetőség, hanem kötelesség legyen. Ha egy cég kötelező home office-t rendel el, akkor az otthoni munkavégzés időtartamával arányosan kell támogatnia a munkavállalói rezsifizetését.

Az Árnyékkormány szerint rezsitámogatás rendszerét 2023. március 31-ig indokolt fenntartani.” – sorolta az árnyékminiszter.

Dávid Ferenc felidézte, korábban az Árnyékkormány javaslatot tett, hogy a kis- és középvállalkozásokat is támogatni kell a megélhetési válság idején.

„Ugyanezt gondoljuk a munkavállalók esetében is, hiszen elfogadhatatlan, hogy az orbáni rezsiemelés miatt ők járjanak rosszul. A home office szükséges és hasznos, ez a járvány alatt egyértelműen kiderült, egyébként pedig nyugat-európai országokban már régóta bevett szokás az otthoni munka. Ám a megsokszorozódott energiaárak idején nem lehet magukra hagyni a munkavállalókat akkor, ha arra kötelezik őket, hogy otthon dolgozzanak.” – mondta zárásként az árnyékminiszter.