Rónai Sándor: Nem a háború, hanem az orbáni gazdaságpolitika a gyenge forint oka

2022.06.30.

Rónai Sándor: Nem a háború, hanem az orbáni gazdaságpolitika a gyenge forint oka

 

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján emlékeztetett, 275 forintba került 2010-ben egy euró, amikor megalakult a második Orbán-kormány.

 

„Hiába következett ezek után a világgazdaságban példa nélküli növekedés, hiába kaptunk több uniós pénzt, mint előtte bármikor, a Fidesz egy évtized alatt tönkretette a forintot és eljutott a 400 forintos euróig. Az orosz-ukrán háború még gondolatban sem létezett, amikor elértük a 350 forintos eurót, ahonnan egyenes út vezetett a szakadék felé, a mai 400 forintos euróhoz. Ha megnézzük a térség más fizetőeszközeit, akkor azt látjuk, hogy a forint az egyetlen olyan fizetőeszköz, ami ebben az időszakban is képes volt tovább gyengülni.” – foglalta össze Rónai, hozzátéve, sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem ér kevesebbet a háború miatt, ahogy természetesen minden idők leggyengébb magyar forintjának sem a háború az oka.

 

Rónai Sándor közölte, a Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmet a tényre: nem a háború, hanem Orbán Viktor a gyenge forint és a megállíthatatlan infláció oka.

 

„A DK szerint a forint történelmi gyengeségének három egyértelmű oka van. Az egyik a magas államadósság; az, hogy Orbánék eladósították az országot, ráadásul nagyrészt devizahitellel. A másik ok az éveken át folytatott forintgyengítő, multibarát orbáni gazdaságpolitika. A harmadik ok az uniós pénzek felfüggesztését eredményező kormányzati korrupció.” - sorolta a politikus, hangsúlyozva, Orbán Viktor éveken át gyengítette a forintot, hogy a multik egyre olcsóbban dolgoztathassanak Magyarországon, ő és bűntársai pedig megállás nélkül loptak, miközben eladósították az országot.

 

„Itt az ideje szembenézni az igazsággal: a gyenge forint az Orbán-rendszer egyenes következménye.” – fogalmazott az EP-képviselő.

 

Rónai felidézte, hosszú út vezetett a 275 forintos eurótól a 400 forintos euróárfolyamig.

 

„A DK több mint 10 éve mondja, hogy a forint tudatos gyengítése előbb-utóbb válságot fog okozni. Itt a válság, igazunk lett. A DK több mint 10 éve mondja, hogy a Fidesz által felvett devizahitelek és az emiatt magas államadósság veszélyt jelent a magyar gazdaságra. A boltok polcain láthatjuk, milyen veszélyről beszéltünk, ebben is igazunk lett. 10 éve mondjuk azt is, hogy a féktelen lopás nem fog következmények nélkül maradni. Lett következmény, felfüggesztették az uniós pénzeket, ez pedig szintén hatással van a forint árfolyamára.” – jelentette ki a politikus, zárásként hozzáfűzve: sajnos minden beigazolódott, amit éveken át mondtunk, a gyenge forint az Orbán-rendszer egyenes következménye.