Az Európai Parlament megszavazta a Putyin-ellenes szankciókat – még ma ki kell utasítani az orosz kémbankbot és ki kell szállni Paks 2-ből!

2022.03.01.
Az Európai Parlament megszavazta a Putyin-ellenes szankciókat – még ma ki kell utasítani az orosz kémbankbot és ki kell szállni Paks 2-ből!
 
Nem sokkal ezelőtt szavazott az Európai Parlament az Oroszország elleni, minden korábbinál keményebb szankciók támogatásáról. A DK kezdeményezésére arról is döntöttek, hogy kitiltsák-e az Unió területéről, így Magyarországról is, Orbán és Putyin közös projektjét, az orosz kémbankként működő Nemzetközi Beruházási Bankot és a leállítsák-e az orosz érdekeket szolgáló Paks 2-beruházást is. Az Európai Parlament elsöprő többséggel, a fideszes képviselők támogatásával szavazta meg az Oroszországot elítélő szankciókat.  
 
A DK európai parlamenti képviselői szerint egyértelmű, az Európai Parlament mai döntése után Orbánnak egyszer és mindenkorra be kell fejeznie a pávatáncát. A DK azt követeli a miniszterelnöktől, hogy még ma szálljon ki a cseh és a román kormányhoz hasonlóan a Nemzetközi Beruházási Bankból és utasítsa ki a kémbankot Magyarországról, valamint még ma állítsa le a Paks2-beruházást. Orbán ma ismét meghátrált és beismerte katasztrofális külpolitikáját, amelynek eredményeként ma Magyarország határaitól pár száz kilométerre háború dúl, most pedig eljött az ideje, hogy valós tettekkel is elhatárolódjon Putyintól és kövesse a ma megszavazott szankciókat. 
 
A Demokratikus Koalíció EP-képviselői: 
Dobrev Klára 
Molnár Csaba 
Rónai Sándor
Ara-Kovács Attila