Nincs tartós bérnövekedés erős szakszervezetek nélkül

2020.07.03.

Nincs tartós bérnövekedés erős szakszervezetek nélkül

 

Hat szakszervezeti vezetővel (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, BDSZ, VDSZ, Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, EVDSZ, Építők Szakszervezete) egyeztetett Dobrev Klára a DK EP-képviselője arról, hogyan tudnák erősíteni az ágazati párbeszédet és milyen veszélyekkel járna Magyarországon a középszintű érdekegyeztetés megszűnése.

Dobrev Klára:

„Európai példákból látjuk, ahol erősek a szakszervezetek, ott a dolgozók többet keresnek, jobb az ország versenyképessége. Ezzel szemben Magyarországon a kormány gyakorlatilag kiirtotta a szociális párbeszédet, csak a kormány akaratát kiszolgáló álszakszervezetekkel hajlandóak tárgyalni. A bérekről Orbánék pedig még mindig azt gondolják, minél alacsonyabban tartják, annál jobb lesz az ország versenyképessége. Nincs olyan bérszabályozás, ami tartósan emelni tudná a kereseteket, ha nincsenek erős szakszervezetek. Az Európai Unió készen áll arra, hogy azokban az országokban, ahol kiüresítették a szakszervezeteket, segítse a bérek felzárkóztatását. Az európai minimálbér bevezetése ősszel egy új szakaszba ér és végre elkezdődhetnek a jogszabályalkotások.”

A szakszervezeti vezetők szerint ha rövid távon nem születik olyan szabályozás, ami az érdekképviseletek pozícióit erősítik, az a végleges lerombolásukhoz vezethet. A szakszervezetek abban bíznak, hogy az EU-n keresztül nyomást lehet gyakorolni a magyar kormányra.

DK Sajtóiroda