Miközben az uniós forrásokat luxusberuházásokra pazarolják, Jászberényben 800 embert bocsátanak el

2019.09.16.

Miközben az uniós forrásokat luxusberuházásokra pazarolják, Jászberényben 800 embert bocsátanak el

 

 

Az uniós források közvetlenül jussanak a munkahelyteremtésre, mert az alkalmatlan fideszes városvezetés még úgy is elő tud idézni tömeges elbocsátást, hogy országos munkaerőhiány van. Gedei József, a DK jászberényi önkormányzati képviselője tájékoztatta a sajtót.

 

 

– Voltam a város labdarúgócsapatának tagja, majd ügyvédje, később a város polgármestere, s ezt csak azért soroltam fel, hogy érzékeltessem, van rálátásom arra, ami Jászberényben történik. Meg kellene érteni, mi játszódik le ennek a 800 embernek a lelkiállapotában, mi lesz a jövőjükkkel, s mi lesz Jászberény jövőjével? Nagyon keveset tudunk, hogyan akarják kezelni ezt a helyzetet, és egyáltalán milyen jövőt szánnak Jászberénynek.

 

A Gyurcsány Ferenc vezette kormány megépítette a várost elkerülő körgyűrű első és második ütemét, sőt felújították a hűtőgépgyár mögötti utat, vagyis az infrastrukturális beruházásokkal próbálták a gazdaságot élénkíteni. A körgyűrű harmadik ütemét 2010 után a Fidesz már nem építette meg.

 

Még a 32-es utat sem újították fel, így ilyen környezetben az Electrolux is meggondolja, hogy érdemes-e Jászberényben fejlesztéseket megvalósítani, vagy inkább máshol, például Nyíregyházán, mint ahogy történt – mondta Gedei József.

 

2006-ban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatta, hogy Jászberényben tudásközpont létesüljön, s a városstratégiai tanulmányok is azt mutatták, hogy a kutatást, az innovációt kell fejleszteni, hogy a nagyvállalatok ne hagyják el a várost.

 

– A hűtőgépgyár mélyen beágyazódott a város gazdasági, társadalmi életébe, az Electrolux idejében rákkutatás folyt a jászberényi kórházban, gépek beszerzését támogatták, amely nagyot lendített a helyi egészségügy színvonalán. A sportra is jó hatással volt a gyár, a városnak jégkorongcsapata lett.

 

Mindez most veszélybe kerül egy olyan felelőtlen politika miatt, amely elhanyagolta az infrastruktúra fejlesztését, nem fejezték be a körgyűrűt, nem foglalkoztak a kutatással, az innovációval.

 

A Fidesznek volt ugyan sok ígérete, de egyetlen lépést sem tettek azért, hogy a város kikerüljön a közepes jövedelmek csapdájából. Az Electrolux pedig mérlegel; hol lehet jobban megközelíteni a várost, hol van tudásközpont, és Nyíregyháza mellett döntenek – állapította meg Gedei József.

 

Nem csak a 800 munkavállaló utcára kerüléséről van szó, hanem számos beszállító is elveszíti munkáját, a város iparűzési adóbevételéiből pedig kiesik évi 300-500 millió forint. Gedei József arra is felhívta a figyelmet, hogy akik nem találnak helyben munkát, elköltöznek a városból, tovább rontva Jászberény demográfiai helyzetét, hiszen a fiatalok máris nagy arányban mennek el a városból, és máshol valósítják meg jövőjüket.

 

A Demokratikus Koalíció olyan megoldásokat kínál, mint az európai minimálbér vagy az európai nyugdíj, továbbá az értelmetlen luxusberuházások helyett a pénzt innovatív, előre mutató gazdaságfejlesztésekre fordítja. A Fideszt le kell váltani, hogy egy új gazdasági szemlélet valósuljon meg, és erre október 13-án lehetőség van!