Indul a nagy kastélymutyi - A kormány a szociális otthonok lakóit is az út szélén hagyja

2019.01.21.
 
Indul a nagy kastélymutyi - A kormány a szociális otthonok lakóit is az út szélén hagyja
 
Szociális intézményként működő kastélyokból költözteti ki az állam a bent lakó gondozottakat, ám arról a legtöbb esetben nincs információ, hogy pontosan mit terveznek az üresen álló ingatlanokkal. A helyiek sokszor tartanak tőle, hogy az épületeket luxusszállodává alakítják. A belecskai Mechwart-kastély iránt érdeklődők közt például a miniszterelnök veje, Tiborcz István is feltűnt. 
 
A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul lakásotthon-program miatt. A bent lakók elhelyezésével komoly gondok vannak: sok esetben városszéli lakásotthonokba száműznék a gondozottakat, akiket a legtöbb településen nem is látnak szívesen. Továbbá átláthatatlan, hogy mit terveznek az üresen maradó kastélyokkal. Jogos a feltételezés, hogy ezek az épületek a fideszes holdudvar martalékává lesznek, és a fillérekért megszerzett ingatlanok a miniszterelnök kegyenceinek fognak kőkemény pénzeket termelni, ezért a DK követeli, hogy a felszabaduló épületek sorsáról a helyi önkormányzatok dönthessenek.
 
Az európai magyarok megérdemlik, hogy méltó módon bánjanak velük, és ahhoz is joguk van, hogy tudják: mi lesz a sorsa a településükön álló értékes épületeknek. 
 
 
Niedermüller Péter
EP-képviselő, alelnök
DK