Az Orbán-kormány mérlege: a gazdaság lemaradt, csak a leggazdagabbak jártak jól

2018.03.20.
orbán ráhel és tiborc istván
Az Orbán-kormány mérlege: a gazdaság lemaradt, csak a leggazdagabbak jártak jól
2010-16 között (frissebb adat nincs) leszakadtunk a régió országaitól. A növekedés csak Csehországban volt alacsonyabb, mint nálunk, miközben Románia másfélszer gyorsabban haladt. Az átlagos növekedési ütem a Medgyessy-Gyurcsány kormányok első hat éve alatt is csaknem másfélszerese volt annak, amit Orbánéknak sikerült elérniük.
A növekedésből az alacsony jövedelműek alig érzékeltek valamit. A legszegényebb egytized átlagos jövedelmének növekedését az utolsó fillérig elvitte az infláció, a leggazdagabbaké viszont csaknem 20%-kal haladta meg az árak emelkedését. A leggazdagabb és legszegényebb egytized jövedelmének aránya 7,2-szeresről 8,6-szorosra nőtt, mostanra pedig már meghaladja a 10-szerest. Döntő volt ebben a kormány társadalompolitikája: a társadalom szegényebbik felének jutó támogatás jelentősen csökkent, a leggazdagabb egytizedé viszont csaknem másfélszeresre nőtt. A Fidesz tovább fosztogatta a szegényeket, hogy adhasson a gazdagoknak.
A Demokratikus Koalíció szerint az új kormány az oktatás és a képzés modernizálásával, kiszámítható és befektetőbarát gazdaságpolitikával fölgyorsítja és fenntarthatóvá teszi a növekedést, progresszív jövedelemadóval, célzott szociális juttatásokkal és a feltételhez kötött családi minimumjövedelem bevezetésével pedig zárni fogja a jövedelmi ollót.
Varju László
alelnök, országgyűlési képviselő
DK