DK: 2023-ban is magas volt a munkahelyi balesetek száma, az Orbán-kormány veszélyezteti a magyar dolgozókat

2024.04.30.

Demokratikus Koalíció: 2023-ban is magas volt a munkahelyi balesetek száma, az Orbán-kormány veszélyezteti a magyar dolgozókat

A magyar munkahelyeken 67-en hunytak el a munkavégzésük során 2023-ban, a súlyos, csonkolásos esetek száma az előző évhez képest a másfélszeresére emelkedett, míg 55 életveszélyes és 32 súlyos sérüléssel végződő baleset történt. Ráadásul az akkumulátorgyárak megjelenése Magyarországon csak növelte a munkahelyi balesetek kockázatát. Az áldozatokra és a dolgozók veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció azzal, hogy koszorút helyezett el a Munkában megrokkantak és elhunytak emlékművénél.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány veszélyezteti a munkavállalók biztonságát. Nem hajlandóak érdemben befogadni a szakszervezetek követeléseit és javaslatait. Szétverték a munkavédelmi rendszert, a munkavédelmi felügyelőségek igazgatóit kormányközeli, képesítés és tapasztalat nélküli pártkatonákra cserélték le. Ráadásul több munkavédelmi felügyelőt is elbocsátottak, a megmaradt felügyelők nagy többsége pedig elhagyta a pályát. Ezért kell minél hamarabb leváltanunk az Orbán-kormányt.

Nemes Gábor

A DK szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa